fbpx

Van goed naar een Geweldig Team


Een geweldig team neemt zelf verantwoordelijkheid over hun eigen werk en resultaten. De wereldwijde trend van zelfredzaamheid of zelforganiserend wordt steeds duidelijker zichtbaar. Dit heeft ook als gevolg een veranderende rol van de manager. Het team ‘stuurt’ de operatie zelf. Vroeger bepaalde de manager de samenstelling van het team. Nu mag/moet het team dit zelf doen. Maar hoe doe je dat?

In een goed team is er vertrouwen in elkaar, openheid, eenduidige doel en commitment aan gemaakte afspraken. De sleutel om een geweldig team te worden, awesome of high performing, ligt bij de mate van verantwoordelijkheid. In hoeverre maak en houd je elkaar verantwoordelijk voor de gezamenlijke resultaten.

De reden dat scrum zo goed werkt ligt in het framework dat gebruikt wordt. Hiermee heeft het team een blauwdruk voor het maken van afspraken, eenduidig doel en verhogen van vertrouwen.

De sleutel ligt echter niet in het framework. De sleutel ligt in het nemen van verantwoordelijkheid. Daar kan het team meestal wel wat hulp gebruiken van een leidinggevende of coach. De stap van Ik naar Wij is voor veel mensen nieuw. Individuele doelen naar gezamenlijk commitment is nieuw. Het lef om Nee te zeggen is nieuw. En dan hebben we het nog niet gehad over het lef om te zeggen dat iets niet goed is gegaan of mislukt is.

Hoe geef je feedback over het niet nakomen van afspraken. Hoe spreek je je collega aan over zijn rol in het team. Hoe zorg je ervoor dat je echt naar elkaar luistert.

Met zelforganiseren kom ook teamleren. Op vast tijden stil staan, te reflecteren, hoe het team samenwerkt en doelen haalt. Elkaar waarderen en complimenten geven. Succes vieren.

Elk team is anders, met een andere ontwikkelvraag en leercompetentie(s). Wil je meer weten over team ontwikkelprogramma’s specifiek afgestemd op je specifieke vraag en behoefte. Bel of mail mij en dan onderzoeken we samen mogelijkheden.

en_GB
Scroll naar boven